Wie sinds 1 januari 2013 zonnepanelen heeft laten installeren, krijgt vanaf 1 februari dit jaar geen subsidies meer. Tot nu toe kreeg iedereen groenestroomcertificaten voor de geproduceerde energie. De overheid wilde het plaatsen van zonnepanelen stimuleren en de certificaten moesten een rendement van minstens 5% garanderen.
Het Vlaams Energieagentschap heeft berekend dat zonnepanelen nu ook zonder de certificaten geld opbrengen. De zonnepanelen zijn goedkoper geworden en ze wekken ook meer elektriciteit op dan de panelen van de eerste generatie. Bovendien is de netvergoeding die eigenaars van zonnepanelen moesten betalen, intussen weggevallen.
Vlaams minister van Energie Freya Vandenbossche heeft daarom beslist om de groenestroomcertificaten voor de nieuwste zonnepanelen af te schaffen. Wie na 1 januari 2013 zonnepanelen liet plaatsen, krijgt vanaf volgende maand geen certificaten meer. De minister zegt "oversubsidiëring" te willen vermijden.
"Op het moment dat zonnepanelen zich dubbel en dik terugverdienen met een flink rendement, is het niet logisch dat de overheid daar nog eens subsidies bij geeft. Dan zit je in een systeem van oversubsidiëring en dat wilden we vermijden met het nieuwe systeem", zegt ze aan VRT Nieuws.
Het subsidiesysteem werd vorig jaar grondig hervormd waardoor elke eigenaar van zonnepanelen al veel minder groenestroomcertificaten kreeg. Nu is er dus een nieuwe aanpassing voor mensen die na 1 januari 2013 zonnepanelen plaatsten. Wie voor deze datum zonnepanelen liet installeren, behoudt zijn certificaten. Ook voor bedrijven met installaties verandert er niets.
Sector is blij met aanpassing
De makers van zonnepanelen zijn verrassend genoeg tevreden met de aanpassing omdat die "aantoont dat het goedkoper is om zonnepanelen te hebben dan elektriciteit van het net te halen".
"Om enkele cijfers te geven: het kost 140 euro per megawattuur om elektriciteit van zonnepanelen te gebruiken maar stroom van het net kost 210 tot 220 euro per megawattuur", zegt Alex Polfliet van de federatie van zonnepanelenproducenten in "De ochtend" op Radio 1. "In dat cijfer zitten de installatiekosten bij, rekening houdend met het feit dat zonnepanelen gemiddeld 20 jaar zullen meegaan."
De zonnepanelenproducenten hebben in het verleden niet altijd even positief gestaan tegenover het subsidiesysteem van de overheid. "Vooral omdat er onduidelijkheid was en er constant aanpassingen gebeurden. Kopers twijfelden daarom om zonnepanelen te kopen", zegt Polfliet. "Daardoor hebben we vorig jaar een verschrikkelijk jaar gehad, met afdankingen en bedrijven die moesten sluiten. Maar nu is er wel duidelijkheid: er zijn geen subsidies meer, maar er is ook geen belasting, geen netvergoeding meer."
De sector wrijft zich ook in de handen met een andere nieuwe regel: In nieuwe gebouwen en bij grote renovaties moet vanaf 1 januari dit jaar een minimum hoeveelheid energie uit hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt. De meesten denken dan aan zonnepanelen, maar ook zonneboilers of een warmtepomp komen in aanmerking. (vrt)